Liv och Leverne!!!!!

Alla inlägg under maj 2009

Av gunilla - 21 maj 2009 11:00

En solig dag verkar det bli just idag och säkert varmare också. Förr  när man var yngre och gick i söndagsskolan så var denna en  speciell dag då det var utflykter på diverse hemliga ställen. Det var fyllt med roliga aktiviteter minns jag och till råga på allt det där speciella fikat vi fick. Ja det var väl inte så speciellt egentligen, men när man var i de åren så vad var det inte då som var gott saft ,bullar och kakor och fikat var ute i gröngräset  förstås.

Man fick ju också hämta ut sin premie för "flit och framsteg " för att man gått i kyrkan varje söndag,. Premien kunde vara då man gick i den så kallade "lillklassen" en tavla med ett fint bibelord och vacker teckning. I ungdomsklassen eller vad det kallades blev det en psalmbok eller  bibel, jag fick faktiskt båda och prästen hade skrivit i dem också. Jag minns ju att varje söndag fick man ju en eller två tjugofemöringar av föräldrarna att stoppa i sparbössan, jag var helt farscinerad av dessa sparbössor , kunde stå länge och bara titta på den för när man lade ner en slant så nickade gubben som tack, ibland bytte de ut dessa bössor men gubben som nickade var för mig något i hästväg. Man säger väl inte gubbe förstås men det var en liten missionär med mörk hudfärg som satt med benen i kors och nickade för alla som lade ner en slant.


Ja idag är det något som jag aldrig varit på här i Örnsköldsvik det heter Örnexpo och ska visst vara Norrlands största mässa. Det är linedans uppvisning och de som dansade här omkring ska vara med.

Jag vet inte om vi löser in oss sedan,det lär nog kosta lite, liksom parkeringsplatserna.

Dansen är utanför entreen i alla fall.

De har ju lite att kika på där utanför också, ett par ska visa upp sig då de åker i en nätboll, eller vad jag ska kalla det för. De kör varsin motorcykel jag har sett dem förr och de är helt fenomenala. Det är ett finskt par.

Vi far nog hem sedan och gör den efterlängtade inbakade fläskfileen med ugnspotatis och lite grönt. Efterrätten får nog bli glass en sådan här dag, fast jag vill nog bara ha mitt kaffe gillar inte glass så mycket.

det måste ju bli lite godare mat en sådan här underbar dag.


ANNONS
Av gunilla - 20 maj 2009 09:00

Alla minns väl att man hade något som hette operation dagsverke på grundskolan på 60 eller 70 -talet och kanske det finns kvar på en del håll vad vet jag. Men här i Ö-viks trakten heter det inte så utan operation systerskola, det är högstadiet åk 9 som annordnar det och det är meningen att alla elever från sjuan och uppåt ska göra någon  form av dagsverke under dagen och den som är arbetsgivare ska då betala 100 kr som går till en skola i Zimbabwe. Nu har skolan här ett utbyte av något slag med just den skolan i Afrika. Jag minns när jag jobbade i Banafjäl 2005 så hade vi besök av rektorn och någon mer från just det landet. De besökte ju fler skolor i Örnsköldsvik också.

Ett intressant projekt att jobba för i alla fall, även om det är kris på den ekonomiska marknaden och många människor blir utan jobb just nu. Men det ska väl bli bättre tider så småningom får vi hoppas.

I julas så skulle alla i sjuan göra ett paket med diverse små

grejer från tandborste, godisbit,reflexer, leksak mm ,och skicka ner till Afrika. De samlade ju in allt på skolan först.

Här  hemma ska vi fortsätta att städa bort en massa saker, för man spar på sig  år från år och även uteförrådet måste göras något åt.

Vi började igår och det kommer att ta tid men man blir så nöjd efteråt.

När vi flyttade fråbn Dorotea och hit så slängde vi mycket må ni tro, och det är rätt fullt här nu också. Nej ingen flytt för oss inte men en regäl  städrunda och kanske en tur till soptippen också. VI FLYTT INT  hette det ju förr!!!!!

Solen lyser in genom fönstret nu så dagen ser ut att bli riktigt vacker. Det är varmt också, men det får inte hindra oss från vårt jobbande idag.

ANNONS
Av gunilla - 17 maj 2009 09:53

Ja det blev ju en norsk seger i melodifestivalen igår, låten var ju bra. Jag tyckte också att Island och Aburdijangs låtar, eller hur det stavas var helt okej.De placerade sig etta, tvåa och trea också förresten.

Vad gäller Sveriges bidrag så tycker vi ju här att den inte var så dum heller men ute på en sådan här tävling som igår så är det ju en hårdare och tuffare konkurrens om det mesta i musikväg.Marlena  gjorde ett bra framträdande också,hon ligger väl etta på svensktoppen?

I alla fall så får Norge det ganska hett om öronen i helgen med att fira både vinsten och sin national dag, fast det är de ju väl värda!

Vi ska också fira idag men inte någon vinst utan Josefine blir  ju 12 år idag. Hon fick lite presenter direkt på sängen i morse och sedan blir det någon mer lite senare.

Vi ska äta tacos till en s.k lunch-middag, och sedan lite senare ska vi ta efterrätten och det blir ostbricka. Det var länge sedan vi åt det och det blir ju inte mycket ostar.Vi köpte tre sorter oc h sedan blir det lite goda kex och vindruvor.

Hon ville bjuda sin klass på något gott i morgon så vi får väl baka något som går snabbt.

Vädret här är ju soligt och med värme.Gradantalet har jag inte kollat, men det måste vara runt tio plus i alla fall.

Lövsprickningen här står vid musöron just nu men rönnarna har tagit sig mycket bra.

Maskrosorna sticker upp lite här och var nu också, men däremot så får vi nog vänta ett tag till på både hägg och syren.
Nere i stan förresten så är det bra mycket grönare och ett par buskar i närheten av paradisbadet är visst jätte fina nu de lyser i rosa. Jag såg dem i fjol vid denna tidpunkt  men i år har jag inte tänkt på att de växer just därnere. Jag vet inte vad de buskarna heter men det går ju och ta reda på.

Göken ska ju komma hit upp just idag också, men det var länge sedan jag hörde den eller såg den sittande på telefontråden utanför vårt före detta köksfönster. Ja det var inte bara en utan flera stycken .Av gunilla - 16 maj 2009 18:56

 Ja  det vae en solig men lite halvkyligt ute, än är det bara solen som värmer.

Vi gick i alla fall ner på byn för att titta lite. De hade gjort en del omändringar när det gäller knallestånden och upptrödande scenen och alla parkbänkar mm. Det blev mycket bättre som det var idag mot vad det var förr om åren. Nu kunde folk rymmas på ett naturligare sätt.

Vi var även in på kyrkans hus och tittade bland annat in i BOA  med allt gammalt bråte, eller loppisprylar heter det ju.

Det blev ingenting köpt, jag tycker bara att det är kul att gå in dit.

Vi åt var sin grillad h amburgare i alla fall för lunchen får man ju inte glömma.

Det var mycket folk som hejade så det var kul. De flesta kom med påsar och påsar , ja nog handlas det allt.

Jag köpte en liten höna med en skål eller var man  ska kalla det föe 2 kr och femtio öre. Jag samlar ju på tuppar och hönor plus kycklingar. Kunde inte motstå den, och priset var ju bra också eftersom den hade kostat 25 kr på affären.

Jenny köpte en glas burk med lock för 2kr 50 öre,

Josefine köpte två munkar och en klubba och det blev inte heller över 20 kr.

Vilken ekonomisk familj vi är va? Skämt och sido!  Oj nu blev det lite härmat av Torvi en gammal lärare jag hade en gång, hon körde alltid med de orden.

Vi for sedan och tog ut en smörgåstårta på cafeet för vi skulle ha någon här på fika på kvällen.

Vid halv tre så skulle Josefine och resten av linedansarna ha uppvisning på det och det tog en halv timme. Klockan 1500 var det hela slut och Husum återgick till det lugna igen.

Det skräpades inte så väldigt på gatorna som man kan tycka de gör i Åsele då det varit  marknad.

Men å andra sidan ska man väl inte jämföra en större marknads plats mot lilla Husum.

Men till nästa år skulle det ipp fler papperskorgar i alla fall.

Man fick också gissa vikten på ett vedlass, man vann detta sedan och fri hemkörning. Allt vägde 5 kg och 40gram och damen som vann var 30 gram ifrån.

Ikväll blir det lite svårt val framför tv:n också-Robinson eller Melodifestivalen.

Fast båda går ju i repris förstås det gäller bara att passa in tiderna.

För mig lutar det hela åt Robinson förstås samtidigt som jag vill vet a hur det går i Moskva.Av gunilla - 15 maj 2009 09:07


Ja idag är det exakt 34 år sedan jag tog mitt körkort och allt har gott bra.

Jag var i USA året innan och där får de ju köra bil vid 16 års ålder vilket jag kan tycka är lite tidigt men så är reglerna där.

Jag tyckte det såg så kul ut när jag satt i Debbies bil och vi skulle någonstan,hem till henne på lunch eller  bara shoppa då vi var lediga. Hon hade en mycket fin röd bil minns jag inte så stor.

Jag längtade så efter att få ett körkort allltså.

Ett körkort här är ju inte billigt precis men när jag övningskörde med Lasse och Lasse så fick man träna i 45 minuter så det blev en krona i minutern noga räknat ( 45kr).

Dessa bilskollärare var kul att ha och göra med de hade humor.

Ja den ena Lasse nämnde bland annat att fruntimmerna har det bättre ställt än männen när det gällde att få säkerhetsbältet att sitta kvar," de har ju något att sätta det emellan ".

Vi hade teori på torsdagarna och man kunde gå ner och göra övingarna när man ville på kvällarna.

Vid uppkörningen så fanns det sex pärmar med frågor men man blev tilldelad en av dem förstås och jag minns att min pärm hade nummer tre.

Jag klarade teorin och sedan när det gällde uppkörningen så gick den bra också, jag fick välja den väg jag ville köra upp på och fick också fick-parkera.

Jag tror inte jag hann bli nervös över att köra upp men höll detta datum hemligt.

På den tiden fick jag överta fars bil en volvo 142 och automatisk. Jag tyckte den gick bra fast jag hade nog hellre velat ha en med växelspak.

Den bilen följde mig till Åsele när jag flyttade upp, sålde den senare till en  besiktningsman i Vilhelmina. Jag vet inte vad han skulle  den till egentligen för han ställde in den på logen sin sa han. Bilen var ju ny och fin.

Jag fick tag på en blå golf ( rabbit) kallas de ju i Amerika.

Den var bra den också, en ägare på den så den hade inte gått så mycket. Sedan blev det en grön golf som var ett riktigt verkstads objekt huvva ja. Den byttes till en vit Saab 90 plus att man fick sig en cykel inpå priset.

Den gick bra tills barnen  började komma då blev den lite liten att ha alla förnödenheter i.

Nu har jag en golf  igen fast combimodell och trivs bra med den.

Jag tycker det är lite synd att registreringsnumren från förr är borta, för tänk vad kul det var när man såg en bil med en annan bokstav på plåten . Jag bodde i Västmaland då, så vi hade ett U.

Minns vår första bil en svart folka och det var bara säkerhetsbälte på passagerar sidan ett mycket komplicerat sådant/ sele typ. Min mor hade alltid problem att få det på sig. Vilket vi ofta skämtade med henne om.

Numret på bilen var U 10255 S (Sverige).

Sedan blev det en saab V4 tror jag den hette med ett enkelt nummer U 54802 S.

Jag minns att jag och mina kompisar lekte att vi var poliser och antecknade bokstäverna och numren på bilarna på p-platsen där vi bodde så det kunde bli fulltecknade block det. Vi hade roligt för vår fantasi sattes ju igång.

Idag ska jag och flickorna fara in till stan och titta lite. Hämta lite grejer som vi tidigare sett men skulle tänka på till en annan dag.

Vädret här är toppen sol och mer värme och skiftningar i naturen.

Vi fikar/min dag med lite fika på något mysigt men billigt ställe  också tror jag.

Sedan far vi hem för det finns massor att fixa här också.

  


Ett litet tillägg alla minns väl den 3 september 1967, det stod i alla tidningar världen över att höger är höger i Sverige!!!!!!

Ni minns väl hit låten " håll till höger Svensson? "Jag hittade inte den just nu för minns ej sångarens namn men håll till godo med Brita Borgs låt om 60-talet, hi,hi!

 Visserligen  bara vänstertrafik men kolla in miljön!!!!!När jag fått körkortet längtade jag efter att få tag på en olivgrön saab 99 också. Varför just olivgrön vet jag inte men gillade väl den färgen  då.

Av gunilla - 14 maj 2009 13:02


Ja idag har en vän till mig sin födelsedag men ingen människa som jag pratat med vet var han är. Vi gick samma skola i Farmington Hills, Michigan och hade mycket roligt tillsammans. Vi var båda utbytesstudenter, han från Liberia  och jag härifrån.

Jag har skrivit ett par brev men jag vet inte om det kommit fram till Afrika. Det är ju rätt oroliga tider överallt också.

Han pratade om att återvända till Staterna för utbildning och förmodligen jobb så jag hoppas av hela mitt hjärta att han är där och har det bra, men var där?

Jag tänker ibland  att det finns ju TV-program som spårlöst om de skulle kunna hitta en sådan person.

Hoppas hans stora familj också har det bra om de är i Liberia eller någon annanstans i världen.

George bodde hos ett äldre par utan hemmavarande barn i Farmington Hills och inte långt ifrån där jag bodde hos min underbara familj.

Vi var på diverse YFU partyn och andra träffar med övriga ungdomar och hade kul.

Jag har kontakt med min värdfamilj fortfarande.

Av gunilla - 11 maj 2009 09:45

 Ja nu var det länge sedan jag var härinne och skrev lite. Det har ju spöregnat några kvällar eller nätter och man ser vad det gör mycket för växtligheten. Det har börjat bli stora knoppar på träden och det var faktiskt rätt grönt i stan där vid Burger King och stora rondellen. Det är intressant att se dessa skiftningar i naturen. Det är ju endast 27 km in till stan från oss.

Ja det blev en liten shoppingresa i lördags för Jenny och mig fast först lämnade vi av Josefine på IOGT där de skulle ha linedanceläger plus teatergruppen  på läger hela helgen. Vi var dit på uppvisningen igår söndag. Alla där var ju så duktiga att framföra det de tränat på, dans,  teater och vitsar som de hittat på med reklaminslag.

Vi fick också juice,och frukt efteråt.

Ja stan var det ju prat om , vi gick in på diverse affärer för att se om vi kunde hitta någon fin avslutningsklänning.  Det fanns mycket snyggt men det var inte något som passade för dagen så det får ju bli en tur ner snart igen tror jag. Jenny hittade ett par snygga skor med kilklack, så vi for inte hem tomhänta.

Ja så är det ju mer man kikar på kläder ju mer man tittar så   hittar man något man tycker om till sist.

Kan hända det blir en tur till affärscentrumet i Umeå vi får se, det är rätt billigt att åka buss dit och man slipper böket med att finna en p-plats.

Det är  bara 8 mil dit.

Jag var tvungen att gå in och köpa en speciell förängningsdosa till   datorn också vilket jag inte hade räknat med. Den jag hade är lika gammal som övrig utrustning från 2004 så den hade slutat att fungera.

Denna kan man faktiskt byta säkringar i om den skulle ge upp.

 Vi blev ju också rätt sugen på något gott till lunch så vi beslutade oss för att besöka det ny öppnade hamburgerstället Burger King alldeles där vid OK Q8.

På andra sidan E:4 ligger en konkurrent MAX. De hade familjepriser. Jag läste att dessa två ställen skulle ställa upp för varandra så vi får ju se hur det går.

Det var i alla fall jätte fint på Burger King. Fast jag tror inte jag skulle vilja jobba där det måste bli rätt stressig miljö i längden.

Vi har ju också ett annat ställe där man kan gå in och beställa mackor stora som små med valfritt pålägg för en billig summa. Jag tänker alltså närmast på Subway.

Vi har också upptäckt en alldeles nyöppnad Godis-affär och där var det massvis med gott, jag tittade även ner i källaren och det var godis på godis på godis burkar överallt.

Det var några invandrare som stod för det hela.

Vi   for hem efter det vi hade ätit med ett stopp på Ströms-knallen , vi kollade på kläder och där hittade hon de fina skorna.

När vi kom hem så tog vi det lite lugnt innan vi började riva ut grejer från den en garderoben och gå igenom vad som skulle slängas och sparas på. Det måste ju göras en sådan städning också och lägga bort gamla urväxta kläder i sopsäckar för vidare transport till Eeros systers barn eller om det blir Röda korsets hjälporganisation.Har inte bestämt detta än.

Det ser betydligt bättre ut i denna klädkammare.

Vinterkläderna har också suttit ute på balkongen så det luktar friskt i den garderoben nu.


 Godisugen eller.....???????Av gunilla - 6 maj 2009 19:21

Håll till godo med bilderna texten kommer snart också.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se