Liv och Leverne!!!!!

Alla inlägg under maj 2009

Av gunilla - 6 maj 2009 11:23

Jag kom bara att tänka på det att det är med bloggandet är nog rätt kul, vilka tankar som dyker upp när man skriver om olika barndomsminnen egentligen. Det är ju rätt kul.

Jag önskar att detta med dator och bloggandet funnits under mina föräldrar tid också. Min far har skrivit på skrivmaskin om sin fattiga barndom i Oppmanna,Kristianstads län nere i Skåne. Jag ville att mor skulle skriva om sin finska uppväxt  och hur det var att komma till Sverige som sköterska till alla dessa krigsbarn hon hjälpte till med att få hit.

Hon har visserligen berättat muntligt och det sitter ju härinne, men tänk vad intressant att ha det på papper eller som nu på ett inlägg på bloggen.

Men jag kan tänka mig att vissa episoder inte var så kul och mycket ligger nog nere på grund av känslomässiga saker under den tiden.

ANNONS
Av gunilla - 6 maj 2009 09:55

 Har varit upp i detta kyrktorn två gånger, jobbigt att klättra och jag minns hur trött man blev i benen alltså. Men det glömmer man för det är en sådan fantastisk utsikt över stan och när man ska ner så går det  undan  på stentrapporna må ni tro.Jag var aldrig ute på  balkongen men det gick ju att stå inne där också.

Min tanke när jag skriver detta assosierar jag till filmen om Jönssonligan och kyrktornet där.


ANNONS
Av gunilla - 6 maj 2009 09:34


Efter att jag publicerat vår fina medeltida kyrka här i Grundsunda församling så måste jag visa den vackra medeltida kyrkan i Sala också. De två byggnaderna är byggda från 1100-1300 talet. Sala sockens kyrka ligger ett par kilometer utanför stan och den har vackra välbevarade målningar och bibelord på väggarna.

Klockstapeln hittade jag ingen bild på men när jag far ner någongång så ska jag se om jag kan ta en med min kamera och lägga in här.

Kristina kyrka är den jag konfirmerade mig i och den ligger centralt och bra i själva stadskärnan.Gick även söndagsskolan där. Ska också lägga in en bild på Sala gravkapell som också har ett antal århundranden att skryta med. Det kapellet ligger i ett skogsparti  kallad Bråstabacken.

Där har man åkte skidor utför ,ja även bricka och senare pulka. Det är vandringsleder där också. Jag minns att när jag och Cecilia Kempff skulle orientera tillsammans så tappade vi bort oss så en av oss klättrade upp i ett träd för att se var vi befann oss. Lite fuskande var det nog.

Annars var ju orientering en rolig sport tycker jag.

Skyttepaviljongen på andra sidan skogen är numera nerbrunnen annars kunde man hyra den och ha lite fester och dans där.

Jag tyckte att skidbacken var hög som liten men när jag besökte den för ett par år sedan så var den inte så stor alls.

Nu har det vuxit upp flera villaområden där omkring och alla har de fått skolor och namn, jag vet egentligen inte vilket område som ligger där.

När en annan bodde där så hette det Kungsängen,Skuggan , Ekeby mm. Nu hänger man inte med alls i svängarna.

Det är ju kul att Sala växer som kommun.

Måns Ols är en ute servering och med toppen bad, och man kan också hyra gamla båtarna för en roddtur liksom förr. Jag minns att efter det att vi hade badat så for vi till cageterian och beställde varm choklad medvispgrädde och ett gott wienerbröd till.Ibland blev det bara en popcornspåse för 25 öre. Det var grejer det. Jag gick också simskolan här och på slutet fick jag sitta som ledare för nybörjare. Det var spännande minns jag.

Sandviken var också ett ställe jag minns som badplats. Där fanns en rätt hög rutschbana som jag aldrig fick åka i.

Sillköparen med camping ligger på vägen mot Avesta och den rutschbanan var högre än den i Sandviken och rätt farlig minns jag.

Sala silvergruva återkommer jag till  senare.

Av gunilla - 5 maj 2009 09:33

Nu kommer Husumdagen allt närmare, det är kul att det anordnas lite mer aktiviteter  här. I fjol hade de faktiskt bjudit in denna underbara minicirkus. Det var en dam som hade diverse djur med sig. Det var ett under att hon fått katter,minigrisen ,ankor och fåglar att göra som hon ville.

Hon pratade liksom med dem och de fullföljde det  hela. Hennes papegoja tror jag det var flög iväg  och alla trodde att det var slut för henne med en borttappad fågel, men när hon skulle packa ner sina grejer och började locka på den så kom den tillbaks.

Detta var ju jätte bra jobbat alltså. Men tänk vilket arbete hon lagt ner för att göra en fenomenal cirkus med alla dessa djur och ensam var hon ju också. Bodils minicirkus hette den!

Jag ska återkomma till denna speciella dag senare...

Av gunilla - 5 maj 2009 09:12


  Jag har ju berättat lite om hur det ser ut h är runt omkring men jag har inte satt in någon bild på vår fina medeltida kyrka som ligger cirka en kvart med bil härifrån. Ja visst kan man cykla också.

Den är snar-lik Sala sockens kyrka i Västmanland med fina målningar på väggarna och utanför står det en gammal klockstapel.

Intill denna underbara byggnad har vi hembygdsområdet och där anordnas mängder av aktiviteter sommartid från midsommarfirande, till teatrar i fjol var faktiskt Roland och Bitten hit och spelade och sjöng de har ju Doroteas hästskoteater som de reser runt här i norr med.

De är väldigt duktiga på att få ihop det med sånger och spel. Men de har ju hållit på i flera år också.

På detta hembygdsområde finns också en cafeteria och där serveras bland annat våfflor, sylt och grädde mot en billig penning.

Skolungdomar brukar söka sitt första sommarjobb här och de trivs som sjutton, de får ju vara i en fin miljö.

Designaffären här i Husum brukar också flytta ut hit och ha ett gammeldags öppet med diverse hemlagat, från tunnbröd, godis och mängder av textilier till försäljning.

En gammal skolsal med bänkar,öppenspis,litteratur och naturligtvis en svart tavla finns också att beskåda i affärshuset.

Vi hade lagt vår scoutverksamhet här för ett år sedan,och vi  hade hittat ett mysigt ställe i skogen , ja på kyrkans mark men vi fick ju avverka hur mycket vi ville och bygga vår grill,bord och stolar mm.

Det var ju meningen också att vi skulle övernatta där någongång också.

Vid dåligt väder var vi inomhus i församlingsgården. Ja där blev det att vi låg över en helg och hade mycket kul.Av gunilla - 4 maj 2009 10:29


Lyssna på denna, så återkommer jag med skrivandet senare.


Det har väl inte varit något speciellt idag, vädret har inte varit det bästa heller. Grått, kyligt och några regnstänk. Vi behöver ju en massa regn så här års för att våra växter ska tordas slå ut och bli sommarlik.

Det är väl så att ju längre  det går på våren och vi närmar oss nästa årstid så har vi svårt att vänta på värmen. Det är nog så här varje år egentligen och när den sköna sommaren är här då klagar vi för vi tycker det är för varmt i stället. Man blir liksom aldrig nöjd heller.

Det är ju bra synd att sommaren är lite för kort häruppe fast det har hänt att vi haft verkligt fina höstsäsonger också. Britssommar tror jag vi kallade sådana år förr.

Än så länge har jag mina skinnvantar ,mössan och vinterjackan framme.

Jag ska nog snart ta och hänga ut vintergarderoberna och plocka undan lite undan för undan.

Jag såg faktiskt en granne idag som hängt ut sitt på balkongen.

Det är ju bara fem till sex veckor kvar till sommarlovet också, det har verkligen gått fort ,detta året.

I fjol var vi på skolresa till Göteborg och det känns som det var i år.

Av gunilla - 3 maj 2009 15:08

Här nedan ser ni en av de förnämsta broarna som man kunde passera över förr . Det är Ångermanälven  man far över. Numera har vi fått en ny bro som man kallar för Höga Kusten bron och åker man över den så kan man om man inte kör se den gamla bron inte långt därifrån.

Den här nya är väldigt lik Goldengatebron i San Fransisco Californien. Den är väldigt öppen och ganska så bred också .  Se fotot på Goldengate bron här ovanför!


Av gunilla - 2 maj 2009 11:35


Vi bor då väldigt centralt och bra för tar vi bara backen ner så har vi allt vad man kan tänkas behöva i första hand,affärer, banker pizzerian och vårdcentra och folktandvården.

Följer man sedan gatan rakt upp så kommer man till OK och lite längre uppåt ligger skolan och fabriken.

Ja fabriken  det är en pappersmassefabrik och folk klagar på att det kan lukta därifrån ibland fast jag tycker inte det är så farligt med den saken det beror ju på vad vindarna är. Oj det lät som Ö-viksbon Roger Pontares låt...

Den ligger ju alldeles ut vid havet och på ön, där det också finns många fina villor och en segelbåtshamn. Där kan man också fiska. Det är kul .

Det finns en pizzeria där också och ett hamburgerställe plus Ö-kiosken.

Vi har också fått en discgolfbana  här och den har vi testat på. Det är en rolig sport bara man kommer på hur man ska kasta disken. Man ska på ett visst avstånd kasta den i metallkorgar och får åtta kast på sig och sedan får man gå till nästa korg. Det finns 18 stycken korgar och motion får man på köpet.

Vi brukar fara ner och sitta på klipporna under heta sommardagar,ta ett dopp och äta något vid stranden.I fjol grillade vi också med aen afrikansk familj,det blev kyckling och en massa annat gott. De är muslimer så de äter inte korv eller annat som är gjort på fläskkött.

Oftast är ju havsvattnet kallare än i en insjö, fast vid heta sommardagar gör det inte så mycket då måste man få svalka av sig.

Man kan fara till Salusands havsbad också, det ligger mot Umeå och tar endast en kvart härifrån.

Det är camping mm där och sandstranden är flera mil lång.

Jag tycker nog att det känns mysigare att sitta här på klipporna på sommaren,inte så mycket folk som rör sig heller. Har inget emot folk men det är något visst när det är lite folk på ett ställe.

Tredje viken heter detta sistnämnda ställe och dit kan man cykla.

Det kommer nog foton från olika platser här omkring också  men ha tålamod

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se