Liv och Leverne!!!!!

Direktlänk till inlägg 5 juni 2009

Källsortering, kompostering mm!

Av gunilla - 5 juni 2009 09:56


Eftersom jag skrev om att vi skulle vara rädda om vår fina natur i det förra inlägget så passar det väl rätt så  bra att fundera över vart vi våra sopor tar vägen.

Jag var i Michigan för flera herrans år sedan och fick där min första kontakt med att sortera ,skilja på olika avfalls- material etc.

Jag tyckte det såg lite konstigt ut till att börja med för hela garaget var nästan fyllt av tunnor med plastflaskor,plåtburkar mm. Ville inte fråga vad de skulle göra med allt detta som låg där, förrän det gick upp för mig att det var vad vi kallar det sopsortering.

Jag hade ju aldrig sett något av detta här i Sverige,så det var helt nytt för mig. Detta var på 1970-talet.

När jag kom hem så tänkte jag ta åt mig lite av   min lärdom där för tanken var ju god i alla fall.

Jag började jobba och hela dagiset hade faktiskt komposterat i en liten låda ute på gården,all mat som blivit över från de olika måltiderna, och inte gick att spara slängde man dit , och efter ett par månader så hade vi fått en jätte fin matjord som vi använde oss av när vi fixade vårt lilla trädgårdsland därute på dagisgården.

Barnen var ju med från början till allt blev färdigt och jag är säker på att de tyckte det var givande

Vi samlade mjölkförpackningar för sig och plåtburkar,tidningar i olika conteinrar i ett litet förråd ja jag tror att det användes som rökrum  vii jag minnas, det blev ju sedan förbjudet att röka där utan rökarn var åoch är fortfarande tvungen och att gå ut.

Här hemma försöker jag slänga lite grann i de conteinrar som är avsedda för olika material. Det blir ju egentligen alla tidningar,mycket reklam kommer med posten, papper av alla de slag.  Glasflaskor,burkar  får man ju alltid för mycket av ,fast en del burkar kan man bara inte slänga för då har man ju ingenting att slå den nykokta sylten eller marmeladen i på höstkanten.

Plast skiljer jag också  på, förstås.

Resten får faktiskt gå med soporna på vanligt sätt.

Det finns ju de som inte har den blekaste aning om hur de ska slänga grejerna heller så det kan bli en trevlig dag för de som kör sopbilarna ibland.

Batterier  är ju förresten väldigt skadliga för miljön och det är ju bra att det finns de röda,- typ brevlådorna uppsatta invid sophusen. Men jag funderar över när tömmer de en sådan låda egentligen och vem gör det?

Alla människor borde ju ta sitt fulla ansvar i allt vad källsortering med mera innebär för miljön som vi lever i.

De borde gå ut med lite mer information till alla  hyresgäster för det byts ju ibland rätt ofta i våra bostäder. En del av dem har kanske aldrig fått sortera avfall på detta vis.

Till våra kära invandrare och flyktingfamiljer borde de informera mer på deras språk så att de vet varför vi gör så här i deras nya hemland.

Jag var ute med vår hund härom dagen och såg hemskt mycket skräp  slängt här i skogen och på gården,det såg inte bra ut. Nu vill jag ju inte säga att det är våra utländska vänner som skräpat ner FÖR det finns nog svenskar som kastar godispapper,ölburkar mm, lite här och var i naturen. Nej, lite mer respekt för varandra om vi ska hjälpas åt att trivas i vår underbara natur.

Jag tycker då att det är lättast att ta med sig skräpet hem och slänga de,t eller gå till närmast papperskorg om man inte ids ta det i fickan.

Vi har ju något som inget annat land har när det gäller vår natur och miljö jag tänker då på Allemansrätten!!!!!!


En levande landsbygd  vill vi ha...................


 
ANNONS
 
lazarus

lazarus

5 juni 2009 10:49

Mycket trevlig blog du har. Jag lägger upp en länk på den från min blogg, som jag hoppas du gillar. En liten synpunkt bara. Har läst att man ska skriva korta inlägg, annars tröttnar folk at läsa.
Trevlig helg.

http://lazarus.bloggagratis.se

 
Rosie & Harry

Rosie & Harry

5 juni 2009 11:33

Håller med dig man kastar inget ute i våran natur, man måste ju vara rädd om detta vi har.
Det som jag blir lite sur över som villa ägare är att vi måste köra bort allt själv förutom hushållssoporna och komposten. Och detta betalar man för helt okej men vi måste ta bilen till soptippen för att kasta resten detta kostar både bensin och naturen pågrund av att fler blir ju tvungen att köra till tippen, te.x Så det är väl lite blandat när det gäller att sopsotera, men vi gör vad vi kan för vi vill ju att våra barn skall ha en vacker natur som de kan visa sina barn sen,
Ha det gott, kjamen

http://bearclaw.bloggagratis.se

 
Elisabeth

Elisabeth

5 juni 2009 13:43

Jag håller verkligen med. Jag förstår att det kan variera lite beroende på var i landet man bor och kanske det också har att göra med kommunens storlek. Har märkt att det är lite skillnad hos mina föräldrar bl.a Jag går lite då och då till containrar med sopor och sedan en kortare tid tillbaka har vi samma för både hård och mjuk plast. Vi har numera också en fast mindre "container" för komposterbart och en för brännbart utanför huset mitt emot här./Blir väldigt upprörd när jag ser hur folk skrämmer och visst kan det vara alla sorters människor, både helt svenska, eller invandrare. Minns för några år sedan när jag stod nästan mitt i vägen utanför där jag bor och tog bort en flaska, eller kanske det var två från vägbanan. Men jag tror nog att bilisterna hade förståelse, eftersomm det kunnat gå värre om de körde på flaskan. Men jag gjorde en gest så det syntes vad jag hade gjort./Och vår Allemansrätt ska vi verkligen värna om, den är helt fantastisk. En levande landsbygd med betande kor och mycket blommor och fågelsång är något vi ska vara rädda om och bevara, mångfald helt enkelt. /Jättefin och somrig bild du har lagt in här. Den svenska sommaren är ljuvlig när den är som bäst och nu är det nog sol på gång dessutom.

http://elisannw.bloggagratis.se

 
love

love

6 juni 2009 07:07

Vad fin blogg du har!

http://aik-.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av gunilla - 22 augusti 2010 17:49

Jag har blivit utmanad av Josefin  att svara på dessa frågor.1) Vad är det första du gör när du vaknar på morgonen?       Går ut med Oscar.2) Vem skulle du ringa om du behövde hjälp med att gömma ett lik? Polisen så klart   3) Har du någonsin s...

Av gunilla - 3 augusti 2010 18:03

En hel månad har reda gått och jag har inte skrivit här på länge. Ja det är faktiskt så att vädrets makter har fått bestämma lite i sommar, det har ju varit så vackert ute att datorn har fått vänta lite . Måste ju ta till vara på alla soliga dagar fö...

Av gunilla - 4 juli 2010 21:05

Idag har det varit 25 grader ute och rätt mulet,solen har försökt komma  fram också ibland. Har väl inte gjort så mycket idag mer än det som brukar göras här hemma. Jo vi fick en stor lax av vår Burmagranne igår så den tillagade jag som sön...

Av gunilla - 2 juli 2010 19:07

  Ja vi har då haft mycket underbara sommardagar nu och hoppas att det fortsätter ett tag till. Varmt och kvavt inne som ute kan ju vara besvärligt att vistas i länge tycker jag, men jag försöker att vadra tidigt på morgnarna ett tag för då tycke...

Av gunilla - 29 juni 2010 17:48

Jag börjar den nya månaden med  detta fina inlägg, kommer snart igen och berättar om vårt midsommarfirande   och allt annat  som jag vill dela med mig till er alla som kan tänkas vara härinne ibland.     ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se