Liv och Leverne!!!!!

Alla inlägg under juni 2009

Av gunilla - 20 juni 2009 22:40

Ja det kan man kalla denna dag för. Jag kikade lite på kul i den där facebook som man kan gå in i . Där hittade jag all mina kära amerikanska vänner. Jag blev så glad att jag genast tog kontakt med några, och gissa de svarade så snabbt. De flesta har jag inte sett sedan jag var där första gången och det var 1973. Så nu måste jag få detta att rulla på.

Jag har också varit riktigt duktig så här på själva midsommardagen, jag har gjort en ordentlig storstädning av badrummet,och visst man känner sig på gott humör.


Grannen vår här uppe har farit bort över helgen och lämnat sin katt ute,maten är slut . Vi har fått hjälpa den med vår kattmat och ställt ut vatten. Vi har visserligen katter själva så de har fått dela på det vi har , som tur var så hittade vi frysen mört, så kokade upp den åt dem alla och det var smaskens det skulle ni sett.

Ja som ni ser är vi en stor djurvän som inte kan se djur som bara  blir lämnade så här. I natt får den ligga i vår lilla hall i alla fall, det går ju att stänga dörren där. Den har fått en liten kattlåda och lite käk och vatten  och något mjukt att ligga på!

Jag hoppas de kommer hem nu i morgon, Fajther som katten heter är så sällskapssjuk må ni tro.

ANNONS
Av gunilla - 19 juni 2009 20:23


Det är lite av en tradition att vi far hit och firar lite av midsommaren. Det var lagom med folk. Solen sken och det var toppen väder. Det spelades och sjöngs av musiker. Var de kom ifrån det vet jag inte ,kanske lokala förmågor.

Det var dans också, och vid tvåtiden kom det en regnskur, men den varade bara en kort stund, men människorna började dra sig till bilarna,några trotsade regnet och stannade kvar under tältdukar eller inomhus. Det gjorde vi också

 Alla som hade dansat fick en godispåse så det var bara att invänta det goda hi.De körde på med stövelkastningen trots regnet också. Det är en kul tävling som hör sommaren till.

Det är trevligt på denna hembygdsgård, där ordnas det lotterier, servering, lanthandeln slår upp sina portar för sommaren där. Ja det är egentligen en lantboa, en affär som flyttar ut dit under somrarna  från Husum.

Det är i samma byggnad som ett gammalt skolklassrum.

Där kan man beskåda hur det så ut förr i klassrummen, sitta i bänkarna kika på gamla  böcker etc,etc,etc.

Hembygdsgården är belägen alldeles intill kyrkan så det är ett verkligt trevligt ställe att träffas på och även för turisterna att stanna och ta igen sig innan de dra vidare.Det serveras då också kaffe med våfflor under hela säsongen. Vi for sedan hem och fixade i ordning middagen, skinka,matjesill, lax och grönsaker och narurligtvis lite jordgubbar med grädde.

Lite god dricka till och avslutningsvis kaffe.

Nu ska vi gå ut och plocka lite blommor till ytterdörren  så det ser riktigt somrigt ut. Jag pyntade med björkris igår så det är  bara blommorna som fattas där.

Glöm nu inte att plocka dina sju sorters blommor att lägga under huvudkudden och du kommer att drömma fina drömmar!


ANNONS
Av gunilla - 18 juni 2009 10:58

Den lilla bilden på föregående inlägg är från ett lummigt och fint uterum som vi gjort i ordning alldeles intill Idbyns skola och förskola.

Det är inte så långt inne i skogen men det är kul att vandra dit. Man går förbi mycket vacker natur ,en gammal skrotbil ocm mer som barnen kan tyckas upptäcka. Jag brukade stanna med barnen och sjunga om den där bilen medans vi stod runt den och kikade.

Det kan bli den där "upp på våran gård där stod en gammal ford "bland annat.

Förresten vi stannar rätt ofta och gör något speciellt på platsen. Ja, har man jobbat rätt mycket inom detta yrke då kommer det bara upp en massa ideer.

När vi vandrat en stund i skogen så kan man se en skylt där det står någontin med "Välkommen til Gröna rummet."

Går man in där så ser man en liten bäck,en hammock som en scoutledare gjort för flera år sedan och en grillplats mm.

Det är intressant att göra saker av enbart naturmaterial, vad mycket det kan bli, och som man kan använda sedan under utflykterna.

Jag hade tänkt fixa något åt Mulle- eller Plupp-hållet , fast det krävs ju en hel deltid och planering till det.

Ett jättemysigt ställe är det!

Jag fixade ett utflyktsmål när jag jobbade i Banafjäl också och där drog jag igång med Plupp på allvar, och det händer än idag att barnen som var fem år då, även nu kommer och frågor om jag "sett" Plupp någonting.

Han seriefiguren hade ju en trana också och vi hade turen att ha tranor på lägdan där och hittade på att den ena tranan var Gourga som i Inga Borgs berättelser.

Det gäller bara att ha fantasin igång så blir det ett toppenäventyr!

Av gunilla - 17 juni 2009 16:59

Idag har jag inte gjort så väldigt mycket ,bara varit ute och njutit av  värmen. Det har och är ett strålande väder och vi kan väl hoppas det fortsätter någon dag till i alla fall.

Jag tänker försöka helghandla i morgon , har inte riktigt bestämt vad vi ska äta. Jo skinkan måste man ju absolut ha likaså matjesillen plus gräddfilen är inköpta. Men sedan har jag en lista som jag följer så jag inte glömmer något. När det gäller den där musten så har jag inte sett den på affären än. Kan den vara borttagen ur sortimentet tro?  Must som must ,ja det dricks ju till jul och påsk och midsommar fast med olika namn.Det är ju egentligen samma smak . Grillning kan vara kul och gott ibland men jag tror vi hoppar det nu till helgen i alla fall.  Det står en stor grill här utepå gården förresten. Fast då får man hålla med ved,kol eller vad man har själv. Lite dåligt från hyresbostäder kan man tyckanär man hyr av dem så borde de j u göra något mer i gengäld än de vanliga gårdssysslorna. Nu tänker de visst flytta den grillen till en lekpark på andra sidan gatan som bara ligger på planeringstadiet än så länge. Synd att de tänker ta bort grillen bara, ska tydligen bara sås gräs där sedan.

Vi ska i alla fall ta en promenad och pumpa min cykel samt och kika om de har petunior kvar på OK, det brukar vara

billigare nu. Gungställningen ska också bort, och vad som blir där ja gräsmatta, fast jag själv tycker de kan anordna en boulebana hi. Det skulle väl vara bra för de äldre hyresgästerna ,så de kommer ut och träffas lite än att bara sitta inne.

Lite mer växter,blommor skulle väl sitta bra också. Det lyser ju upp tillvaron på ett vackert sätt.Hade tänkt plantera tilll midsommar i balkonglådan. Blå och vita petunior. Sedan skulle det vara några tagetes i en kruka också.

De afrikanska liljorna har faktiskt börjat att komma upp men de skulle visst blomma i slutet av juli tyckte jag det stod på förpackningen så vi får  väl se.

Potatis har vi satt för första gången i en hink på balkongen och även de börjar ta sig. Kul med något nytt.

I kväll måste jag försöka hinna med lite städning i köket också.


Lummigt och grönt att strosa i ,så ska det vara!

Av gunilla - 15 juni 2009 09:57

 Ja så här börjar första dagen på sommarlovet. Det är ju bra att det regnar på natten för då är man ju inte ute alls. Vädret  blir nog rätt klart i alla fall.

Det blir nog bara att ta det lite lugnt idag.

Igår var det ju bingolotto och det spelade vi,men det gav ingen vinst. Vi åt i alla fall en tårta bakad på sockerkaksbotten och marräng ovanpå blandat med hallon.  Den var jätte god. Bakad av Jenny.

Hallonmousse med daimbitar och hallon  var också god  den var gjord av Josefine.

Jag höll på att tvätta så det var verkligen fint dukat i TV-rummet till lotteriet började.

Städning och  bort plockning fortsätter idag, fast det måste bli ett litet avbrott för att gå ner på affären lite.Av gunilla - 14 juni 2009 10:38


Ja, det står ännu en helg för dörren och den dyker ju upp nästa vecka.

Idag har vi väl inget speciellt planerat utan det blir  lite av det gamla vanliga,som tvättstugan vid två -tiden och sedan hela kvällen om man så vill. Det är liksom två som kan tvätta samtidigt och det är långa pass mot det man är van att ha på andra ställen. Jag tycker det är bra, men hörde att det kommer att bli så att  man ska boka tvättstugan via datorn på något sätt, men det kommer nog information om det när det blir aktuellt. Hoppas det dröjer ett tag!

Det kan ju bli svårt för de pensionärerna som bor här  att förstå det där med datorer och speciella kort också.

Tänker på det där att de tagit bort postkontoren dit de äldre var van att gå för att betala räkningar mm. Nu är det bankomater man kan ta ut pengar på och det är nog tillräckligt för alla de som har gjort det i alla år på banken via personalen där etc.

Ja vädret idag är gråmulet men ändå ljummet i luften. Det passar bra för innomhus aktiviteter.

Ja kanske vi cyklar ner till dammen här och prövar fiskelyckan.

Av gunilla - 13 juni 2009 16:59

Här är det kul att gå och titta på grejerna de har satt upp på torget. Det är precis lagom som marknadsplats,man hinner strosa runt i lugn takt och kika.

I år hade de också rökt lax och sik till försäljning. Jag hade tänkt köpa rökt lax men det blev tyvärr ej av. Det får väl bli någon annan gång i sommar. Annars är det så gott med rökt fisk. Förr om åren kom alltid en granne med nyrökt abborre till oss, så vi kunde få smaka, det var verkligen en läckerhet.

Vi åt grillad hamburgare på det fina hembygdsområdet också. Inomhus visade de alla som var intresserade att se hur man kardade och spann ull förr i tiden.

Vi fick höra några riksspelemän spela och sjunga på scenen. En av dem hade jobbat som musiklärare i Banafjäl i fjol.

Vädret var lagom ,inte för hett och ej för kyligt och solen sken fast det kändes som att regnet skulle komma vilken sekund som helst. Ja med åska, men vi klarare oss från en sådan skur som tur var.

Vi for till Coop Nära också för att handla helg maten.

I Björna stänger de affärerna klockan 16.00 , visst är det tidigt men personalen vill väl ha lite ledigt de också.

I kväll är det dans där också för jag hörde att det gick att köpa biljetter till detta arrangemang.

Det var mycket folk i farten, och när vi kom dit kom vi mitt i ett lopp,de hade sprungit från Hemling där starten var och i genom skogen till mål på torget i Björna. Vem som vann vet jag inte men alla fick ett diplom i alla fall.

Jag träffade en f.d arbetskamrat sedan säkert 25 år sedan. Vi har ej träffats på dessa år men hon var bra lik sig och mycket lik en kusin till mig.

Hon är barnfödd i Björna och hade sina föräldrar kvar i hemgården i Gide, annars bor hon numera i Fredrika.

Så ni ser att en marknadsdag är alltid kul att fara på, för man vet aldrig om man ska träffa någon bekant som man ej sett på länge.

Har ni chansen så far på Återvändardagar på somrarna det finns ju lite här och var i vårt avlånga land!Av gunilla - 13 juni 2009 09:18

 Skolavslutningen igår var lite gråmulen på morgonen men inte så kylig som man skulle kunna tro. Ja hade man tunna klänningar och ingen kofta så kanske man kunde känna att det var lite kallt. Jag såg några finklädda tjejer som stod och skakade medans de väntade på att få marschera iväg till Husumgården.De kanske var mer nerösa av allt väntande och det som de skulle få vara med om där borta....

Mellanstadiet kom tydligen igång på minutern för de kom exakt ner dit till halv nio och alla instrument jag räknade upp  igår spelades också medan de gick.

Det var inte så många elever på mellanstadiet  om man jämför med andra skolor. Fast det förstås barnantalet sjunker ju och" lärare måste få gå "etc. Ja, det är ju inte bra det heller men, men det ska väl bli  bättre tider snart får vi hoppas.

Tillbaka till Husumgården, där spelade några elever på instrumenten och vi sjöng sommarsångerna som hör till avslutningen.

Rektorn pratade också lite grann och han var så kul att lyssna på.

Kvart i nio så började högstadiet marschera, jag blev lite förvånad för  det var ingen musik i täten, men en fanbärare hade de också förstås.

Jag minns att på den tiden då vi var i Dorotea och gick till kyrkan en sådan där dag då var det nyckelharpspelemän,fiolspelare, som gick med  till kyrkan  och det lät ju trevligt. Vidare så hade lärare på alla stadier där folkdräkter, ja inte alla förstås . Här såg jag ingen som hade en nationaldräkt igår.

Men kanske man tar traditionerna mer på allvar i mindre tätorter? Då kändes det att det var avslutning alltså.

I alla fall så var det mycket sång även för eleverna på högstadiet,solo och  skolkören och sedan fick vi också vara med och sjunga de traditionella sommarpsalmerna. Rektor och prästen pratade ju också och det var även där riktigt roligt aat lyssna till dem. Prästen var 70 år och visade hur manskulle göra sittups i sommar då man var göralös. Han slängde sig på golvet och klappade händerna medans han hoppade upp innanhan nådde golvet. Detta gjorde han ett par gånger på raken. Han var vig och duktig som sjuttioåring.

Efteråt så for vi till Rio för att äta lunch, men där var det fortfarande stängt  så vi for til Sibylla på Ön i stället.

Där var det ovanligt mycket folk förstås, fast vi var snabb och fick ett bord.

Vädret klarnarde upp mot eftermiddagen och det var riktigt härligt i luften.

Vi tog det bara lugnt då vi kommit hem så det kändes skönt!


Detta är väl semester, att bo så här som bilderna visar, eller...

Man kan faktiskt få hyra in sig i en sådan här stuga på en camping nåonstans i södra Sverige. Jag minns inte riktigt var det var.

I skärgården är det också mysigt att bo på sommaren.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se