Liv och Leverne!!!!!

Alla inlägg under juni 2009

Av gunilla - 11 juni 2009 20:25

Idag har jag inte gjort så hemskt mycket mer än gott igenom allt som ska vara klart till i morgon.

Mellanstadiet ska marschera från skola och till Husumgården ca 8.15 Orkestermedlemmarna ska samlas och göra sig i ordning tio i åtta.

Det  blir tvärflöjter,klarinetter,trummor saxofoner och en fanbärare.

Vädret skulle ju vara vackert vid kusten så vi får hoppas att det håller nu då, för idag har det regnat och varit småkyligt.

Vid niotiden så ska högstadiet vara på Husumgården, de marscherar dit de också.

Det blir snabba ryck för mellanstadiet men jag tror nog att allt kommer att lösa sig till sist i alla fall.

Vi ska sedan gå och äta något gott på Rio som är en pizzeria nedanför där vi bor.

Man får inte glömma kamerorna en sådan här dag heller.

Ifjol hade vi avslutning ute på landsbygden och det var på kvällstid,barnen gick i skolan på förmiddagen och sedan blev det snabbt hem, och byta kläder  och iväg igen men det var trevligt det också.

Man kan göra mycket fint på en avslutning på landsbygden också, bara viljorna finns och de finns det kan jag skriva under på.

Det var bara det att barnen som hade sin avslutning där ute var tvungen att gå i skolan på fredagen också,  allt för att de skulle få ut rätt antal skoldagar för året.

Lite tokigt kan man tycka men det blev mest tävlingar ute och roliga sådana. Ska lägga in kort från dessa lite senare.

I år ska även Banafjäl ha sin avslutning på fredag och på förmiddagen.


Fotot ät taget 2008 i Banafjäl, och Husumskolan 2009!

Skolan öppnar sina portar för SOMMARLOVET!

ANNONS
Av gunilla - 10 juni 2009 10:58


Ja då börjar det närma sig ett långt härligt sommarlov/semester igen. Den här veckan har ju inte varit så sommarlik precis men den som väntar på något gott heter det ju.

Jag man ska inte klaga över vädret men det är ju vad vi svenskar gör, vi verkar aldrig riktigt nöjda, för är det vinter så tycker man det är alldeles för kallt att vara ute och på sommaren säger man att nu får det vara nog med värmen om det kunde bli svalare eller regn. Det måste ju vara något i vår livstil kanske att vi pratar så med varandra när vi träffas ute, kan det vara vårt sätt att få kontakt med den andra personen ,eller rätta mig om ni tycker jag har fel.

Själv är vi klädda  efter väderlek här i familjen och vi älskar att vara ute i de flesta väderlekar.

Ett annat ordspråk lyder ju " det finns inget dåligt väder ,bara dåliga kläder."

Idag har vi tänkt åka in till stan och komplettera med lite i klädväg till avslutningen som är på fredag förmiddag på Husumgården.

Vi far efter skolan och några timmar ska det väl ta att inhandla grejerna tycker jag. Tänkte passa på att handla lite mat också på hemvägen och lite go´fika blir det nog också på Coop. Det beror ju på om vi är hungriga eller bara sugen på något gott.

Förövrigt så håller jag på med att sortera bort lite saker som bara ligger och urväxta kläder ska packas ner. Ja fönstertvätten finns också kvar men med en  bra början där så ska det nog vara klart i helgen någongång. Idag passar det faktiskt att fortsätta med ett fönster till/ det är perfekt väder idag,ingen sol och inget regn ( än så länge,hi.)

Nu på lördag  är det Björnadagen,en liten kul marknad att promenera omkring i. Björna ligger endast 4 mil härifrån och inåt landet. Vi brukar fara dit och kika och det kan ju tänkas  att det blir en grillad hamburgare till lunch också, för man blir ju hungrig av att bara vandra omkring och titta på grejerna.

Det brukar ju vara underhållning och sådant som hör till också.

En granne delade ut lappar igår om att det var grillfest på ett ställe här i närheten och det var tydligen hyresgästföreningen som tagit det initiativet till detta. Det skulle vara på söndagkväll i alla fall.

Man kan ju inte vara  med på allt heller men vi får väl se om vi far.

Man betalar ju avgiften till föreningen så varför ska man man inte gå dit och käka när de  bjuder in så där?

De anordnar även surströmmingsmiddag på höstarna förresten.

Vi har fixat en liten tradition här när det gäller första lovdagen och det är att vi far och fiskar  (hoppsan där var ju den låten,äsch ni få sjunga den för er själv hi!) exakt klockan fem på måndagmorgonen med frukosten nerpackad i en ryggsäck och metspöna i högsta hugg. Vi hämtar en gammal vän till mig och hennes son Lukas och sedan far vi till antingen en insjö här i närheten eller havet här och sätter oss där ett par timmar. Nu kan det bli att vi far till Nordmaling och prövar fiskelyckan. Där hade de planterat in öring och en fisk sort till men det är bara ett visst antal man får ta med  sig hem sägs det.


Jag kunde inte motstå den här låten, sjön där vi håller till med denna aktivitet brukar se ut så här som fotona ut visar,lika spegelblank etc. Lyssna och njut av sommaren!

ANNONS
Av gunilla - 7 juni 2009 11:16


Jag  har då alltid tyckt att denna låt med Julia Ceasar är för hejig. Eftersom jag varit i USA vid olika tidpunkter och sett bra mycket så kommer tankarna om alla mina upplevelser som jag fått vara med om där .

Fartyget på bilden gillar jag skarpt också.

Av gunilla - 7 juni 2009 10:28


Ja, jag har ju kunnat rösta tidigare men det känns på ett bestämt sätt att få gå på den aktuella valdagen också. Ska man fara bort eller har något annat för sig är det ju bra att det finns s.k poströstning.

Jag har faktiskt använt mig av det en gång tidigare, och efteråt for vi på semester.

Idag är det en strålande dag,sol och rätt varmt ute om man ska jämföra gårdagens väder med mulet,och mycket kyligt i luften.

Jag ska tvätta i eftermiddag igen.

Jag tror inte det är så mycket att skriva om just nu men om det dyker upp något intressant idag så det är klart då skriver jag om det.

Vi ska i alla fall äta något gott idag också, det blir Husumstek,färsk potatis,och grönsaker, det är ju söndag och vi brukar ju äta lite godare hemgjord mat då.

Igår var det förresten fisketävling med marknad och andra trevligheter i Trehörningsjö. Det var säkert mycket folk där och fiskade. Det hade bland annat planterat in laxöring mm i Önskasjön.

Vi var inte dit för jag tycker att man kan ju inte vara överallt. Nästa helg så är det Björnadagen och dit brukar vi faktiskt fara och kika lite.

Nu är det  ju en tid då det händer lite i våra  byar här runt omkring och det är ju trevligt. Jag saknar det där med logdanserna men jag har sett att de kommer igen, fast jämför man inträdesbiljettpriset så är det bra m ycket dyrare nu mot då en annan var ute på 1980-talet.

Då var det ca 80 kr och nu såg jag det låg på 140 kr och det kan man ju använda till något annat i stället.

Fast jag har sett att de dansband som var populära då ,en del av dem verkar komma igen fast de kan ju ha bytt ut de äldre orkestermedlemmarna  som kanske inte kände för att hålla igång längre vad vet jag.

Av gunilla - 6 juni 2009 16:11

Jag skrev ju att de skulle hålla vårtal på torget här men det heter nog något annat, de har underhållning och så vidare .Vårtal hör man ju sista april eller hur? På Skansen brukar det var underbart att vara på svenska flaggans dag.

Har städat och slängt grejer som bara blivit liggande,det är skönt att få rensa ut lite då och då också.

Man ska absolut inte spara på och göra sådant i flera år, för då blir det mycket att ta itu med är "andan faller på!"


Av gunilla - 6 juni 2009 09:38

Det pratas hur man ska fira den här dagen, men för oss är den nog mest som en vanlig dag ändå, det finns massor att göra en lördag. Ja i och för sig så kanske vi äter något gott här hemma och dukar lite extra fint.Promenerar lite här omkring mm. Det ska nog marscheras lite här och de går till torget och vårtalar har jag hört,men det har vi inte varit med om någongång så det får vara. Det är ju inte som den 17 maj då är det hålligång i Norge.

Solen skiner så det blir nog en rätt fin dag också. Vi har ju blivit kattvakter i en hel vecka, lillkatten är så söt och sällskaplig.

Det är bara en trappa upp så prata om nära, tyvärr kan vi inte ta ner den för vi har katter själva och en hund som gillar att jaga katter.

Tyvärr glömde jag fråga vad den katten heter men det gör ju ingenting.

Jag har en vän som har sin födelsedag  just idag så jag får nog säga Grattis också !!!!!!!

Jag lägger nog in en liten låt också dagen till ära.

Av gunilla - 5 juni 2009 09:56


Eftersom jag skrev om att vi skulle vara rädda om vår fina natur i det förra inlägget så passar det väl rätt så  bra att fundera över vart vi våra sopor tar vägen.

Jag var i Michigan för flera herrans år sedan och fick där min första kontakt med att sortera ,skilja på olika avfalls- material etc.

Jag tyckte det såg lite konstigt ut till att börja med för hela garaget var nästan fyllt av tunnor med plastflaskor,plåtburkar mm. Ville inte fråga vad de skulle göra med allt detta som låg där, förrän det gick upp för mig att det var vad vi kallar det sopsortering.

Jag hade ju aldrig sett något av detta här i Sverige,så det var helt nytt för mig. Detta var på 1970-talet.

När jag kom hem så tänkte jag ta åt mig lite av   min lärdom där för tanken var ju god i alla fall.

Jag började jobba och hela dagiset hade faktiskt komposterat i en liten låda ute på gården,all mat som blivit över från de olika måltiderna, och inte gick att spara slängde man dit , och efter ett par månader så hade vi fått en jätte fin matjord som vi använde oss av när vi fixade vårt lilla trädgårdsland därute på dagisgården.

Barnen var ju med från början till allt blev färdigt och jag är säker på att de tyckte det var givande

Vi samlade mjölkförpackningar för sig och plåtburkar,tidningar i olika conteinrar i ett litet förråd ja jag tror att det användes som rökrum  vii jag minnas, det blev ju sedan förbjudet att röka där utan rökarn var åoch är fortfarande tvungen och att gå ut.

Här hemma försöker jag slänga lite grann i de conteinrar som är avsedda för olika material. Det blir ju egentligen alla tidningar,mycket reklam kommer med posten, papper av alla de slag.  Glasflaskor,burkar  får man ju alltid för mycket av ,fast en del burkar kan man bara inte slänga för då har man ju ingenting att slå den nykokta sylten eller marmeladen i på höstkanten.

Plast skiljer jag också  på, förstås.

Resten får faktiskt gå med soporna på vanligt sätt.

Det finns ju de som inte har den blekaste aning om hur de ska slänga grejerna heller så det kan bli en trevlig dag för de som kör sopbilarna ibland.

Batterier  är ju förresten väldigt skadliga för miljön och det är ju bra att det finns de röda,- typ brevlådorna uppsatta invid sophusen. Men jag funderar över när tömmer de en sådan låda egentligen och vem gör det?

Alla människor borde ju ta sitt fulla ansvar i allt vad källsortering med mera innebär för miljön som vi lever i.

De borde gå ut med lite mer information till alla  hyresgäster för det byts ju ibland rätt ofta i våra bostäder. En del av dem har kanske aldrig fått sortera avfall på detta vis.

Till våra kära invandrare och flyktingfamiljer borde de informera mer på deras språk så att de vet varför vi gör så här i deras nya hemland.

Jag var ute med vår hund härom dagen och såg hemskt mycket skräp  slängt här i skogen och på gården,det såg inte bra ut. Nu vill jag ju inte säga att det är våra utländska vänner som skräpat ner FÖR det finns nog svenskar som kastar godispapper,ölburkar mm, lite här och var i naturen. Nej, lite mer respekt för varandra om vi ska hjälpas åt att trivas i vår underbara natur.

Jag tycker då att det är lättast att ta med sig skräpet hem och slänga de,t eller gå till närmast papperskorg om man inte ids ta det i fickan.

Vi har ju något som inget annat land har när det gäller vår natur och miljö jag tänker då på Allemansrätten!!!!!!


En levande landsbygd  vill vi ha...................


Av gunilla - 2 juni 2009 12:38

Det är så fina foton på växter av alla de slag i de bloggar jag varit in och kikat på. Vi ska vara glada för att vi bor i ett avlångt land med olika klimatzoner, och därtill växtligheten.

Jag tycker om allt vad naturen ger och minns att jag tilsammans med några få vänner gick en biodlarkurs för,- ja vad kan det vara tro?- jo i  början av 1990-talet. Den kursen gav mig rätt mycket och vi fick vara med om slungningen bland annat och det besöket med kupor  gav mig mersmak för biodling. Jag kände starkt för att starta med en kupa ,efter det jag gått kursen. Nu var det ju annat som kom i vägen så det blev inte av. Det kan väl få vara min lilla hemlighet?

Men jag vet då en som har satsat starkt på att ha bin och hon säljer sin honung till höstarna och har så gjort i flera år.

Nu vet jag ju inte om hon har fortsatt med den sysslan för vi har ju inte så mycket kontakt med varandra numera.

Men håll med om att en honungsmacka och kaffe eller varm choklad är grejer det! Jag minns när jag gick på mellanstadiet och skulle ha två honungssmörgåsar och kaffe eller choklad till frukost. Mums!!!!! Ja älskade att få  läsa dessa små humoristiska små lapparna av mina föräldrar vid frukostbordet om dessa mackor. Det var väl mest min far som skrev dem innan han gick till sitt arbete.

Ja det är ju bra om man har en burk honung i skafferiet också vid förkylningstider.

Jag är van vid att dricka honungsvatten sedan jag var barn och det sitter faktiskt i nu också. Det lindrar bra så ni som ej har testat på detta gör det ,ni ångrar er inte. Vi har alltid en burk här hemma.

Det är mycket som man kan ta tillvara i naturen och som är ätbart. Jag fick några påsar av olika saker som en vän till mig plockat och torkat. Det var granskott , och sådant som motverkar huvudvärk, -det är sälgen det förresten.

Blåbärsris hade hon torkat, liksom björk,nässla och fläder.

Tyvärr har jag inte testat på dessa än.Jo fläderthe har jag druckit och det var inte så tokigt faktiskt.

Jag vill nog läsa på lite mer av dem alla innan jag  börjar.

När det gäller granskotten så ska man ta dem direkt på våren.

Men håll med om att vi har nog mycket,mycket mer att ta rätt på i skog och mark!

Nu hörde jag också att styvmorsviolen var ätlig och god i sallader, men jag tycker att den allt är för vacker att titta på så den får nog vara" oäten" för mig.

Vi här i Ångermanland har den ju som landskapsblomma och sådana äter man inte upp.

Nere i Västmanland har vi förreste Misteln som landskapsblomma, och Lapplands är Kung Karlsspira.

Tack vare våra underbara insekter av alla de slag så har vi fått denna otroligt vackra miljö runt omkring oss, VAR RÄDD OM DEN!!!!!


Ett litet PS har smygit sig in här och dessa citroner växer ju inte i vårt land ,men det är av naturens börd och finns att beskåda i Californien,taget av min väninna Debra Brady-07.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se